چالش های زیست محیطی

ال نینوی قوی در ایران

سه شنبه, ۲۸ مهر ۱۳۹۴، ۰۸:۱۲ ب.ظ

آیا ال نینوی قوی در ایران با بارش شدید پائیزه و سرمای سخت زمستانه همراه است؟

                                                                                                            

سازمان هواشناسی کشور اعلام می دارد:

با توجه به رسانه ای شدن موضوع حاکمیت ال نینوی قوی روی اقیانوس آرام و احتمال برداشت های نادرست، مطالب زیر از سوی سازمان هواشناسی کشور که مسئول تهیه پیش بینی های کوتاه مدت، میان مدت، فصلی و اقلیمی است تهیه گردید.

دورپیوند ال نینو-لانینا یا انسو، پدیده ای بزرگ مقیاس است که روی مناطق حاره ای اقیانوس آرام شکل می گیرد و دوره برگشت آن از3 تا 7 سال است و دارای سه مرحله: ال نینو، خنثی و لانینا می باشد.

ال نینوی امسال با توجه به حالت شکل گیری آن به ال نینوی کلرادو موسوم است و با توجه به افزایش 3 درجه ای دمای آب در مناطق مرکزی تا سواحل کشور پرو، در بخش حاره ای اقیانوس آرام می توان گفت که در 50 سال گذشته کم سابقه است. داده های تاریخی مربوط به شاخص ال نینو-لانینا از 250 سال گذشته تاکنون در دسترس است. 

مرکز ملی اقلیم شناسی سازمان هواشناسی کشور از سه ماه گذشته در پیش بینی ماهیانه و فصلی خود که همواره در هفته دوم هر ماه صادر می شود به رخداد ال نینوی قوی امسال اشاره داشته و با توجه به اثر آن بر شرایط جوی، پیش بینی فصلی، بارش و دما طی پائیز و زمستان را در سطح کشور با متن و نقشه ارائه نموده است، این پیش بینی ها بی درنگ در سایت سازمان بارگذاری می شوند. 

مطابق پیش بینی فصلی این مرکز ، برای پاییز امسال با توجه به اثر ال نینو، بارش با آغازی زودتر از فصل و با گرایش به نرمال یا بیش از نرمال پیش بینی شده است. همچنین میانگین حدود یک درجه بیش از نرمال پنجاه ساله برآورد شده است که با توجه به روند افزایش چند دهه اخیر، انحراف چندانی از دمای فصل ندارد.

موضوع مهم در این رابطه بیان میانگین در یک دوره یک تا سه ماهه است و باید توجه داشت که نوسانات دما و بارش می تواند قابل توجه باشد که ویژگی عادی شرایط جوی است و معمولاً دوره تناوبی حدود یک هفته دارد .

برای زمستان امسال نیز انتظار می رود که بارش نرمال با گرایش جزئی به کمتر از نرمال باشد و دمای هوا بویژه در نیمه دوم زمستان تا 1/5 درجه بیش از نرمال پیش بینی شده است.

بررسی شاخص دور پیوند ال نینو و لانینا نشان می دهد که سرمای شدید زمستان1386 با لانینا همراه بوده است که طی آن دمای هوای تهران برای حدود 10 روز همواره زیر صفر بود و کمینه دما نیزطی یک ماه زیر صفر باقی ماند و کمترین آن به منفی 11 درجه سانتیگراد رسید. طی این دوره کم ترین دما در اردبیل، همدان، شهرکرد، مشهد، فرودگاه امام، بیرجند و رشت به ترتیب به 32، 31، 21، 20 ، 12 درجه زیر صفر ثبت شد و حتی در اهواز به صفر رسید.  سرمای سال 1386 با بارش برف در سطح کشور همراه بود و در خراسان رضوی درختان انار 50 ساله را خشکاند. شایان توجه است که کمینه مطلق دمای تهران طی 65 سال گذشته در 18 دی 1347 به میزان 15- درجه ثبت شده است.

از دوره های بسیار سرد دیگر می توان به زمستان سال های 1341، 1347، 1361،1351 و 1376 اشاره نمود که چهار مورد آن ها با لانینا و دو مورد با حالت خنثی همراه بوده اند.

رخداد دوره های با سرما یا گرمای شدید و گسترده در سطح کشور را سازمان هواشناسی کشور با دقت خوب تا دو هفته قبل از رخداد پیش بینی می کند. بدیهی است که متولیان مدیریت بحران کشور با توانایی و کارایی موجود به سادگی آن را به فاصله چند روز مدیریت می نمایند و هماهنگی بین سازمان هواشناسی و وزارت کشور در مدیریت مخاطرات جوی سابقه چند ده ساله دارد. شایان توجه است که در سرمای سخت مربوط به سال 1386علی رغم هشدار سازمان هواشناسی، به علت قطع صدور گاز از سوی کشور ترکمنستان، بحران کمبود حامل های انرژی در سطح کشور و بویژه استان های نوار شمالی کشور را به مدت یک ماه فرا گرفت که ان شاالله با توجه به توسعه شبکه انتقال نفت، گاز و برق و افزایش توان تولید، چنین پیامدهایی را شاهد نخواهیم بود. www.irimo.ir

 

نظرات  (۶)

۳۰ مهر ۹۴ ، ۰۷:۲۵ سهیلا (کاتارسیس)
ممنون بابت اطلاع رسانی.
من خبرهای این چنینی رو در وبلاگ شما دنبال می کنم.
پاسخ:
از توجه شما سپاسگزارم. 
۳۰ مهر ۹۴ ، ۱۹:۳۹ یـک مـعــلـم . .
باسلام وتحیت،
این مطلب راکامل خواندم.
گزارش خوبی ازدوره های سرماوگرما-پدیده های النینو ولانینو-داده شده است.
نکته مهمی که نظرم راجلب کرد،
بیان هماهنگی بین سازمان هواشناسی ووزارت کشوردر مخاطرات جوی است.
حداقل دردوسال اخیر،متاسفانه شاهدچنین "هماهنگی" نبودیم.
درچندسیلی که درچندماهه ی اخیردرکشور رخ داد،ومتاسفانه درهربار،عده ای از هم وطنانمان ازدست رفتندوخسارات زیادی به وجودآمد،
دیدیم که سیل اول، وزارت کشوربه جای قبول مسئولیت وپذیرش قصوردرانجام وظیفه،بارهمه ی تقصیرات رابرگردن صداوسیماانداخت!!
ودرسیل دوم هیچ حرفی برای گفتن نداشتند. .
درموردپدیده ی ریزگردها هم دیدیم که نحوه ی برخوردمسئولان سازمان محیط زیست،چگونه بود . .
درموردآلودگی هوا . .
.
به نظرم مشکل کشورمافقط"توسعه ی شبکه ی نفت وگاز وبرق و. .نیست. .

مشکل کشورماضعف"مدیریت"است. .

ضعف مدیریت انسانی،

ضعف مدیریت منابع،

ضعف مدیریت سازمانی،

ضعف مدیریت برنامه ریزی،

 ضعف مدیریت اجـرا . .
. .

تاوقتی که مدیران ومسئولان دولتی گرفتاردیدگاههای حزبی وجناحی هستندوبه جای قبول مسئولیت وپذیرش قصور،فرافکنی می کنند،وتقصیرات راگردن این وآن می اندازند،
مشکلی ازمشکلات کشورحل نخواهدشد.
مضاف براین که،
این رویه ی نادرست،باعث ازبین رفتن ونادیده گرفته شدن زحمات کسانی می گرددکه واقعا مشغول خدمت هستند.
.
درپناه حق باشید . .
پاسخ:
سلام علیکم. متاسفم... چه بگویم؟؟!! 
فقط میتوانم از حضورتان سپاسگزاری کنم. 
سلام.
پیش بینی النینو درسته از دو سه سال قبل همچین پیش بینی شده بود که هوا در خاورمیانه برای پاییز امسال سرد تر و مرطوب تر میشه اما مخالفت سازمان مدیریت بحران به خاطر اینکه با جیب خالی باید خودشو اماده کنه جواب گو هم باشه...
خدا خودش بخیر کنه
پاسخ:
سلام علیکم. 
از حضورتان سپاسگزارم. 
سلام
مطلب خیلی خوبی بود
مرسی
پاسخ:
سلام. ازاین بابت خوشحالم. 
۱۰ آبان ۹۴ ، ۱۲:۳۰ تفکر میان رشته ای
سلام
مطلب مفیدی بود. اخبار شنیده بودم، ولی بی لعتنا از کنارش گذشتم.
با اجازتون پستش کنم.
پاسخ:
سلام. ازتوجه جنابعالی متشکرم. 
۱۰ آبان ۹۴ ، ۲۲:۴۳ یـک مـعــلـم . .
باسلام مجدد،
اگرجسارت نباشد،یک سوالی ازمحضرشماداشتم،
چرابرای مطالب خوبی که منتشرمی کنید،از"عکـس"،استفاده نمی کنید؟؟
گاهی پیامی راکه یک "تصویر"به مخاطب منتقل می کند،ازعهده ی دههاسطرجمله،برنمی آید. .

پاسخ:
سلام علیکم. 
ممنون از تذکر بسیار بجای شما. حق باشماست. به روی چشم. 

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی