چالش های زیست محیطی

تاثیر لغو تحریم ها بر محیط زیست ایران

جمعه, ۲۳ مرداد ۱۳۹۴، ۰۴:۴۰ ب.ظ

به باور عده یی، تحریم های اعمال شده علیه ایران در سال های اخیر تنها شامل حوزه های اقتصادی و سیاسی کشور بوده و بس، اما با اطلاع از گستره ی تحریم ها و بررسی چالش های ناشی از اعمال آن در بخش های گوناگون، می توان به پیامدهای گسترده ی تحریم و آثار آن بر چالش های زیست محیطی پی برد.

به واسطه ی تحریم ها، بنزین مصرفی بی کیفیت شد. کیفیت خودروهای داخلی به دلیل محدودیت واردات در قطعه ها کاهش یافت، هوا آلوده تر شد و روز به روز بر قربانیان آلودگی هوا افزوده شد. در این میان امکان واردات تجهیزات و دستگاه های حفاظت محیط زیست مانند دوربین های تله یی برای عکسبرداری از حیات وحش، بالگردهای آبپاش به منظور خاموش کردن آتش، دستگاه های از بین برنده ی لکه های نفتی و ... یا به طور کلی از بین رفت یا در صورت تهیه در موارد محدود، با قیمتی چند برابر قیمت اصلی وارد ایران شدند. این ها تنها گوشه یی از مشکل های ایجاد شده ناشی از تحریم ها علیه ایران است.

نتیجه ی تحریم ها و بی توجهی به مسایل زیست محیطی کشور منجر به سقوط 70 پله یی ایران از جایگاه پیشین خود در همه ی شاخص های زیست محیطی شد اما اکنون در صورت برداشته شدن تحریم ها می توان نسبت به حل چالش های زیست محیطی کشور امیدوار بود.

در نگاهی واقع بینانه باید گفت پیش از تحریم ها نیز محیط زیست ایران درگیر مشکل ها و چالش های زیادی بود اما اعمال تحریم ها باعث بروز کاستی های فزاینده یی در زمینه ی حفظ هرچه بهتر و بیشتر این حوزه شد و همچنین در بسیاری موارد بر مشکل ها دامن زد و شرایط بحرانی در بخش هایی مانند هوای کلان شهرها را سبب شد.

اکنون با گشایش های صورت گرفته در عرصه ی بین المللی ایران، می توان نسبت به ورود هیات های کارشناسی، فناوری نوینِ حفاظت محیط زیست و ورود تجهیزات و ابزارآلات مجهز و پیشرفته امیدوار بود

اکنون می توان به رشد فضای صنعت امیدوار بود. می توان بخشی از این پول های آزاد شده را همانطور که رییس جمهوری اشاره کردند، در راستای ارتقای زیرساخت ها که چاه های نفت فرتوت و فرسوده را نیز شامل می شوند، هزینه کرد و صنایع را گسترش داد. وهمچنین از راه مراوده و تعامل با جهان می توان ضعف مدیریت داخلی در زمینه ی حل مشکل های زیست محیطی را از بین برد.

رفع تحریم ها می تواند منجر به جبران سقوط 70 پله ای ایران در زمینه محیط زیست باشد و با بازگشت سرمایه های ایران می توان در کنار ورود علم و فناوری، تولید داخلی در زمینه ی ابزارآلات و تجهیزات حفاظتی را مورد توجه قرار داد.

گسترش صنایع و انرژی پاک، ورود فناوری های مدیریت پسماند و فاضلاب ها، واردات دستگاه های تصفیه کننده ی آب، توسعه ی ناوگان حمل و نقل عمومی، ورود تجهیزات برای مهار آتش در جنگل ها و مراتع، افزایش کیفیت خودروهای داخلی، حل معضل ریزگردها با همکاری های منطقه یی و بین المللی و ده ها فرصت دیگر پیش روی محیط زیست ایران قرار گرفته که دستیابی به هریک نیاز به مدیریت درست دارد.

اینک با رفع تحریم ها می توان از مسوولان و برنامه ریزان سازمان حفاظت از محیط زیست این انتظار را داشت که با مدیریت شایسته در شرایط پسا تحریم و فضای مثبت بین المللی در این زمینه، چالش های پیش روی محیط زیست ایران را یک به یک از میان برداشته و به بهبود شرایط زیست محیطی سرعت بخشند.


(گروه پژوهش و تحلیل خبری) www.irna.ir/fa/News/81716261

نظرات  (۲)

امید واریم که اینطور بشه...
والله دلایلی که میارن اوقدر بیهوده که نمیدونیم چی بگیم...
مخصوصا آزاد شدن چندین میلیون دلار از پول های بلوکه شده که 3 درصدش خرج امورات مردم میشه...
همون بالا بالا  بین خودشون تقسیم میکنند بعد اگه تهش چیزی موند تازه سر ما منت هم میزارن که این قدر بودجه میخوایم خرج شما هم کنیم...
پاسخ:
تاسف بار است اگراینگونه شود. 
۲۹ مرداد ۹۴ ، ۰۵:۲۸ یـک مـعــلـم . .
باسلام وتحیت،
این مطلب راکه به نقل از"خبرگزاری دولتی ایرنا"بازنشرنمودید،بادقت خواندم.
حقیر،اصولانسبت به خبرهاوتحلیل هایی که ازمنابع رسانه ای وابسته به "دولت"منتشرمی شوند،"خوشبین" نیستم.
رسانه های دولتی،عموماسعی دارندباانتشارتحلیل هاوخبرهای جهت دار،افکارمخاطبان خودرابه سمت "تحبیب" دولت و"توجیه" برنامه هاوشعارهای دولتی،سوق دهند.
لذادرمطالبی که عرضه می کنند،متأسفانه بعضاشاهد"ادعاهای غلط" و"خلاف واقع"،هستیم.
.
ای کاش فرصت بودتاجمله به جمله ی این مطلب رابررسی کرده ومواردنادرست وادعاهای خلاف واقع راتبیین می کردم.
اجمالا:
وزیراطلاعات سابق،طی مصاحبه ای اعلام کرد:"15 تا 20 درصد مشکلات اقتصادی کشور مربوط به تحریم هامی باشد. "
ازطرفی رهبرمعظم انقلاب دریک سخنرانی عمومی،به دولت هشداردادندکه: "تمام" مشکلات کشوررا به "تحــریم ها،گره نزنید.
نویسنده ی خبرگزاری دولتی،
مشکل آلودگی هوارابه تحـریم هاگره می زندوادعامی کندکه "به واسطه ی تحریم هابنزین مصرفی بی کیفیت شد"،
یامشکل محیط زیست رادرعدم"امکان واردات تجهیزات و دستگاه های حفاظت محیط زیست مانند دوربین های تله یی برای عکسبرداری از حیات وحش"و.. بیان میکند،
این صرفایک آدرس غلط دادن به مخاطب است.
بی کیفیت بودن یانبودن بنزین مصرفی- دربازه ی زمانی اعمال تحریم ها -،اولا:نیازبه اثبات ازسوی مراجع ذی صلاح دارد.
دوم:متاسفانه بحث بنزین داخلی ووارداتی،درسه-چهارساله ی اخیرواردسیاسی کاریهای جناحی وباندی شد.
وکسانی که دست اندرکارمافیای"واردات بنزین"بودند،برای دریافت "حق پورسانت"خود،به دروغ اعلام کردندکه بنزین های تولیدداخل بی کیفیت هستند.
درحالیکه مهندسان وگارگران زحمتکش تمام سعی وکوشش خودرابه کاربستندتاهم به لحاظ کمی وهم به لحاظ کیفی،بنزینی باکیفیت تولیدکنند.که ضمن قطع وابستگی کشوربه بیگانگان بهانه جو وظالم،قابلیت بالای ایرانی رادرتولیدداخلی،به اثبات برسانند.
بنده منکرتاثیرامکانات پیشرفته درحفاظت ازمحیط زیست نیستم.امااینکه عده ای،معضلات محیط زیستی کشوررابه نبودامکان "واردات" دوربین های تله یی و . .فروبکاهند،یک تحلیل غلط است.
محیط زیست ماقبل ازامکانات پیشرفته،به "مدیریت علمی،دلسوزومتعهد"نیازدارد.
مدیریتی که فارغ ازسیاسی کاری وجناح گرایی وباندبازی،دلسوزانه ومتعهدانه دنبال "رفع علمی معضلات" و"حل عقلانی مشکلات" باشد.
چیزی که مادرمسئولان کنونی کمترشاهدآن هستیم.
مضاف براینکه،درطرح "اقتصادمقاومتی"مادرداخل کشورقادربه ساخت بیشترامکانات پیشرفته هستیم.
ساختن بالگردآب پاش،چه قدرسخت است؟
ساخت دوربین های عکسبرداری تله ای،واقعاچه قدرکارمی برد؟
آیامشکل محیط زیست مافقط وفقط درنبوداین امکانات است؟
چندروزاست که 9هزارهکتارازجنگل های کالیفرنیادرایالات متحده آمریکادچارآتش سوزی گسترده شده است.در اثر این آتش سوزی دهها خانه نابود و صدها نفر مجبور به ترک منطقه شده اند.
مقامات امریکا روز سه شنبه اعلام کردند به منظور کمک به مهار آتش سوزی های گسترده در ایالت کالیفرنیای این کشور، یگان هایی از ارتش به محل اعزام خواهند شد.
در حالی که نزدیک به 12 هزار مامور آتش نشان از مهار کردن آتش سوزی در نزدیک به 20 نقطه از جنگل های کالیفرنیا" باز مانده اند"، شماری از یگان های ارتش امریکا نیز وارد عمل خواهند شد.
نزدیک به 200 سرباز یک گردان فدرال که اکنون در پایگاهی در واشنگتن به سر می برند، پس از سه روز آموزش عملیات اطفاء حریق، از روز یکشنبه به محل های آتش سوزی اعزام خواهند شد.
هم‌اکنون، 18 منطقه از ایالت کالیفرنیا به وسعت 809 کیلومتر مربع - وسعتی حدود هشت برابر شهر پاریس - در شعله های آتش می سوزد.
در حالی که پرجمعیت ترین ایالت امریکا در چهار سال گذشته با خشکسالی شدیدی روبرو بوده است، موج جدید گرما در مناطق مختلف این ایالت، به شدت و وسعت آتش سوزی ها افزوده است.
از سال 2006 تاکنون، این نخستین بار است که نیروهای ارتش امریکا به آتش نشانان می پیوندند تا آتش سوزی جنگل ها را مهار کنند.
.
آنهاکه دارای بالگردهای آب پاش وهواپیماهای پیشرفته هستند،چقدردرخاموش کردن آتش موفق بوده اند؟
.
چندسال قبل براثرنشت گسترده ی موادنفتی  شرکت بریتیش پترولیوم،درخلیج مکزیک،ایالات متحده آمریکاعلیرغم تلاش های فراوان،نتوانست جلوی انتشارلکه های نفتی ونفوذآن به سواحل رابگیرد.لذاازکشورهای دیگردرخواست کمک کردند.
جالب است که جمهوری اسلامی ایران اعلام کردکه:ماحاضریم بانیروهای توانمندمان به آنهادرازبین بردن لکه های نفتی کمک برسانیم.
آیاآمریکایی ها،"دستگاه های پیشرفته ی ازبین برنده لکه های نفتی" رادراختیارندارند؟
آیاصرف وجودیکسری امکانات،می تواندبه معنای تضمینی برای مقابله ی بامعضلات باشد؟؟
.

آیامشکلات آنها"مشکل"است.ومشکلات ما صرفاناشی از"تحریم"است؟؟
.
آیادرکشورما،کسی هست که به ما بگوید"مفادبرجام" و"توافق وین"،"دقیقا"چیست ؟؟؟
آیاهمه ی تحریم ها برداشته خواهندشد؟امتیازاتی که دولت به طرف های خارجی داده دقیقا حاوی چه مواردی است؟
آیاهمه کشورهایی که باآمریکا واروپاارتباط دارند،ازهمه ی مواهب طبیعی وغیرطبیعی برخوردارند؟وهیچ مشکلی دربرابرآنهاوجودندارد؟
.
چراعده ای مدام برطبل "واردات" ازکشورهای دیگرمی کوبند؟چه منفعت پیداوپنهانی برایشان دارد؟
چراامکانات موردنیازراخودمان نسازیم؟

"فرافکنی های کودکانه" و"توجیهات غیرعقلانی" ،نمی تواند"بی تدبیری"مسئولان و"عدم اراده"ی آنان را برای حل معضلات کشور،تحت تاثیرقراردهد.
 .
به نظربنده،تنهاراه برای حل مشکلات کشور،وجودیک مدیریت علمی ومتعهدوتکیه برنیروهای خلاق وتوانمندداخلی،دوری ازسیاسی کاری وجناح گرایی وباندبازی است.
. .
درددل زیاداست ومجال اندک . .
ببخشیدکه طولانی نوشتم.
ازحوصله ای به خرج می دهید،بی نهایت متشکرم . .



پاسخ:
سلام. شمابسیارمنطقی هستید. من هم امیدوارم با یک مدیریت صحیح، دلسوز ومتعهدوبااستفاده از نیروهای جوان وخلاق ایرانی وبدور از جناح بندی های سیاسی، ایرانی آباد داشته باشیم. 

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی