چالش های زیست محیطی

چالش های زیست محیطی2

سه شنبه, ۵ خرداد ۱۳۹۴، ۰۳:۱۴ ب.ظ

همه مقصریم!!!

حفظ محیط‌ زیست یکی از اصول اصلی قانون اساسی است و در دین اسلام هم به آن توجه و سفارش خاصی شده است. بنابراین مجلس شورای اسلامی سعی داشته در طول این سال‌ها با توجه به بضاعت‌های موجود منابع لازم را در بودجه‌های سنواتی پیش‌بینی کند. اما نکته مهم و اساسی در این است که آیا این منابع مالی به نحو صحیحی مدیریت و هزینه شده است؟

در ارتباط با مباحث زیست‌محیطی به دلیل نبود امکانات و استراتژی مدون و اراده قوی یک سیر قهقرایی در سال‌های گذشته دیده می‌شود که هم نسبت به قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و هم نسبت به دو دهه اول انقلاب روند رو به زوالی تجربه شده است و اوج این فاجعه در هشت سال گذشته اتفاق افتاد.

                                                                  
در شکل‌گیری و بروزاین وضعیت، همه نهادها و سازمان‌های مرتبط به سهم خود مقصرند و نمی‌توان سازمان یا نهاد خاصی را به عنوان مقصر اصلی و تنها مقصر وضعیت پیش آمده مطرح کرد. به هر روی سازمان محیط‌ زیست به عنوان متولی مسائل زیست‌محیطی کشور شناخته می‌شود و باید پاسخگو باشد. در حالی که همه وزارتخانه‌ها از جمله وزارت صنعت، معدن و تجارت، راه و شهرسازی، کشاورزی، نفت، نیرو و وزارت بهداشت و حتی سایر نهادهای موجود مانند قوه‌قضائیه و مقننه در بروز این بحران نقش دارند و مسئولیت کار متوجه‌شان است.

  در بخش صنعت شاهد هستیم که به دلیل عدم‌رعایت مسائل زیست‌محیطی و جانمایی اشتباه صنایع در مناطق مختلف چه فجایعی به بار آمده و رهاسازی آلاینده‌ها و پساب‌های صنعتی در فضای محیط ‌زیست چه آسیب‌هایی را متوجه طبیعت ساخته است.
در بحث حفظ منابع طبیعی، مراتع و جنگل‌ها هم سازمان جنگل‌ها و مراتع به دلیل کمبود امکانات و سوء‌مدیریت نتوانسته به وظایفش به درستی عمل کند و روز به روز بر دامنه تخریب‌ها افزوده می‌شود.

سازمان محیط‌زیست و سایر نهادها و وزارتخانه‌ها هم به همین ترتیب در انجام وظایف خود موفق نبودند، اما به عنوان مهم‌ترین دلیل می‌توان مسئله سوء‌مدیریت و نبود امکانات مناسب را مطرح کرد.

 فرهنگ‌سازی مناسب هم در زمینه حفظ و حراست از محیط‌زیست در جامعه صورت نگرفته و این امر را نیز باید به سایر مشکلات افزود.

                                                                 

این در حالی است که کشور ما به لحاظ استعداد استفاده از انرژی‌های نو جایگاه مناسبی دارد؛ زیرا هم منابع بادی فراوان و هم میانگین ساعت تابش خورشید مناسبی نسبت به کشورهای اروپایی و برخی مناطق دیگر جهان که در حال‌حاضر به نحو مناسبی از این انرژی‌ها استفاده می‌کنند، داریم. بنابراین می‌توان حفظ و حراست از محیط ‌زیست را نوعی پس‌انداز و آینده‌نگری در زمینه اقتصاد ملی مطرح کرد.

امروزه خطراتی از قبیل خشکسالی، سونامی سرطان، افزایش بیماری‌های قلبی و عروقی، تخریب بی‌رویه مراتع و جنگل‌ها و تهدید امنیت غذایی موضوعی جدی در مسائل زیست‌محیطی است وباید راهکارهایی را برای برون‌رفت از این بحران ها در نظر گرفت.

یک راه‌حل اساسی فرهنگ‌سازی مناسب در سطح جامعه از طریق گسترش سازمان‌های مردم‌نهاد است که قبل از هرچیز باید به آن توجه شود.

 اصلاح برخی از قوانین در حوزه محیط‌ زیست و افزایش نظارت بر نهادها و دستگاه‌های متولی محیط‌ زیست می‌تواند اقدام دیگری در این زمینه باشد.

 از سوی دیگر، حفظ محیط‌ زیست یک مسئله فراملی است و باید با به‌کارگیری تمامی امکانات کشور و تقویت عوامل مادی و معنوی در جهت نجات و حفظ آن بکوشیم. . forsatnet.ir/news/

موافقین ۱ مخالفین ۰ ۹۴/۰۳/۰۵

نظرات  (۱)

محیط زیست هم از دست انسان درامان نیست. 
وقتی آدمها به همنوعان خود رحم نمی کنند چگونه به محیط رحم کنند. طمع چشم انسان راکور کرده. متاسفانه. 
پاسخ:
 خودخواهی ما انسانها قبل از هرچیز به خودمان آسیب میزند. 

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی